W bieżącym roku szkolnym, podobnie jak w poprzednim, realizujemy program „Trzymaj formę”. Jednym z jego aspektów jest właściwe odżywianie się. Prowadzone są działania, aby u uczniów wyrabiać nawyki zdrowego jedzenia. Jednym z nich była akcja „Wspólne drugie śniadanie”. Jest to ważny temat, ponieważ drugie śniadanie to ważny posiłek. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji. Wszyscy przynieśli do szkoły produkty niezbędne do przygotowania tego posiłku: pełnoziarniste pieczywo, wędliny, biały ser, jajka, masło, warzywa, owoce, które są niezwykle ważne, bo zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i sole mineralne. Na stołach pojawiły się zdrowe, kolorowe, estetycznie przygotowane przekąski. Okazało się, że były także bardzo smaczne. Mamy nadzieję, że zdobytą w praktycznym działaniu wiedzę, przekażą swoim rodzicom. Chcielibyśmy, aby uczniowie zmieniali swoje nawyki żywieniowe, aby jedli więcej warzyw i owoców, a unikali słodkich przekąsek.