Podsumowaniem zajęć o przetworach na zimę oraz tematem jednego z zadań w ramach projektu "Z darami natury świat nie jest ponury" było poznanie przez dzieci procesu kiszenia poprzez samodzielne, aktywne działanie.
Pszczółki miały okazję zobaczyć i użyć starą zabytkową szatkownicę oraz kamionkowe garnki. Poznały smak i zapach kapusty kiszonej i surowej. Dzieci dowiedziały się, na czym polega i jak przebiega proces kiszenia oraz jego walory zdrowotne.
Po takim wstępie przedszkolaki ochoczo zabrały się do pracy. Każdy mógł spróbować poszatkować kapustę na starej szatkownicy oraz własnymi nogami ją udeptać. Na pamiątkę każde dziecko zabrało słoik kiszonej kapusty do domu, aby wszyscy domownicy mogli częstować się tym smakołykiem.
Korzystając z okazji, zakisiliśmy również ogórki. Dzieci wsypywały przyprawy i układały własnoręcznie ogórki w słoiku, z zainteresowaniem obserwowały wlewanie zalewy. Z niecierpliwością będą czekały, aż ogórki nadadzą się do jedzenia.