„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Jest on kontynuacją dwóch programów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Głównym celem programu jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych. Konsekwencją podniesienia świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia będzie ograniczenie występowania wśród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych, spowodowanych zbyt małym spożyciem owoców i warzyw.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W każdym półroczu roku szkolnego 2023/2024 jedno dziecko może otrzymać:
- porcje owoców i warzyw, tj. jabłka, gruszki, śliwki , truskawki,
- soki jabłkowo-malinowe – nowość w roku szkolnym 2023/2024
- marchewki, rzodkiewki, papryka słodka, kalarepa, pomidorki,
- porcji mleka i przetworów mlecznych, tj. mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Owoce i warzywa dostarczane naszym podopiecznym w ramach programu spełniają wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych.
W naszej szkole w roku szkolnym 2023/24 w programie biorą udział uczniowie klas I-V.